Актуални агро новини.Повече пари за пласмента на европейски храни.

169 милиона евро предоставя Европейската комисия тази година за програми, които улесняват пласмента на аграрни продукти в трети страни, както и в рамките на Съюза. Бюджетът е увеличен с 27 милиона евро спрямо миналата година, става ясно от съобщение от Брюксел.

"Европейският съюз е най-големият търговски партньор в света, когато става дума за храни и селскостопански продукти. Навсякъде ценят нашето качество, а при пътуванията си в различни страни се убедих, какъв голям интерес проявяват потребителите и търговците към храните от Европа", заяви агрокомисарят Фил Хоган. По думите му в миналото програмите за пласмент са били много полезни и са отворили вратите за европейските стоки на много пазари. През 2017 година заявленията за финансиране от Брюксел са били 10 пъти по-големи от наличните суми , затова през новата година средствата са увеличени.

Две трети от парите са предвидени за реклама на европейските стоки в Канада, Япония, Китай, Мексико и Колумбия. При програмите за вътрешния пазар фокусът е поставен върху информациите за различните европейски правила за качество, както и за етикетите за произход и за биопроизводство.

Със специална подкрепа ще се ползват програми за разширяването на устойчивото отглеждане на овце и кози. Предвидени са средства за рекламиране на здравословното хранене и за повишаване на консумацията на плодове и зеленчуци.