Актуални агро новини.Засилено търсене на повече български пресни продукти.

Засилено търсене на повече български пресни продукти, вместо преработени, отчитат анализаторите от Фондация „ИнтелиАгро“. Секторът не успява да развива потенциала си, а потребителите все повече търсят родни плодове и зеленчуци. През последните години българската продукция се появи в търговските вериги , но все още е твърде малко.

В тази връзка Фондацията огранизира форум за пътя на фермерите към търговските вериги. На него ще се обсъдят възможностите за сътрудничество и какви са изискванията за бизнес. Амбицията на организаторите е да се представи строго професионален поглед върху производството и възможностите за реализация.

България има предпоставки да се превърне в доставчик на плодове и зеленчуци за прясна консумация за европейския пазар. Предизвикателствата пред сектора също не са малко. Те са свързани основно с липсата на работна ръка. С нарастване на инвестициите, натиска за решаването на проблема ще се увеличава. Технологичното развитие също ще подаде ръка на фермерите.

Анализаторите посочиха, че площите със сини сливи са се увеличили с 29% през последните 5 години. За същия период, насажденията с череши са скочили с 23 на сто. Това отрежда на България място в топ 15 на страните с най-големи черешови масиви в света. Нарастват и площите с круши и кайсии. При меките плодове и по-специално малините, България се нарежда на 11-о място по площи в света.

Автор: Данаил Андреев