Актуални агро новини.Против национално съфинансиране на директните плащания се изказаха от КОПА И КОДЖЕКА.

Против национално съфинансиране на директните плащания се изказаха от КОПА И КОДЖЕКА. От организацията настояват за увеличаване на европейския бюджет за селско стопанство.

"За нас е очевидно, че Общата селскостопанска политика е по-ефективният начин за финансово подпомагане, отколкото националните субсидии", изтъкна генералният секретар на КОПА-КОДЖЕКА, Пека Песонен.

Организацията е на мнение, че централизираната аграрна политика притежава много добър коефициент на резултати спрямо изхарчени средства. ОСП не само осигурява висококачествени хранителни продукти, но и гарантира запазването на селските райони , поощрява растежа и разкриването на нови работни места и опазва околната среда, посочва Песонен в свое изявление.

Във връзка с бъдещото финансиране на селскостопанския сектор КОПА И КОДЖЕКА подкрепя ръководството на Европейската комисия в искането му за увеличаване на националните вноски в общия бюджет на над 1 процент от брутния вътрешен продукт на всяка държава. С допълнителните средства ще бъде по-лесно да се запълни дупката, отворила се от напускането на Великобритания, е убеден Пека Песонен.