Актуални агро новини.Производителите на плодове и зеленчуци очакват подпомагане от земеделското министерство за сертифицирането по Глобал Гап.

Производителите на плодове и зеленчуци очакват подпомагане от земеделското министерство за сертифицирането по Глобал Гап. Сертификатът е задължителен за всички площи, които притежава земеделският стопанин. Идеята е схемата да се разработи така че помощта да отива директно към сертифициращия орган на базата на разходите, а не при производителя.

Таксата за сертификата е разделена на две части - фиксирана сума, която се дължи към GlobalGAP, и цена за сертифициращата организация. Цената за инспекция зависи от размера и броя на площите, както и от броя на сертифицираните продукти. Експертите препоръчват като по-изгоден вариант сертифицирането на група производители, тъй като в този случай разходите са по-ниски. На Консултативен съвет още миналата година от ведомството са поели ангажимент за разработване на схемата, но до момента такава няма. Една от идеите е производителят да не плаща на сертифициращата организация.

Както при повечето продуктови сертификати срокът на валидност е 12 месеца, като задължително първата сертификационна инспекция трябва да бъде проведена по време на беритба. Всяка година производителят, вече сертифициран по GlobalGAP, се одитира отново , за да му бъде подновен сертификатът.

Овощарите очакват тази година да има нотификация на мярката и призовават за активност от страна на стопаните.

 Автор: Мирела Спасова