Актуални агро новини.България планира опознавателни турове за турски медии и туроператори.

Работим съвместно с Турция по общи туристически продукти за далечни и перспективни пазари. Обсъждаме съвместни участия на изложения, както и провеждане на информационни дни на Турция в България и на България в Турция. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която проведе работна среща с Н.ПР. Хасан Улусой, посланик на Република Турция у нас. Министърът посочи още, че се планират опознавателни турове у нас за турски медии и туроператори. Целта на обиколките е гостите да се запознаят с възможностите за СПА и балнео, винено-кулинарния и културния туризъм.

Работим целенасочено, за да превърнем Турция в целогодишен туристически пазар за нас, заяви министърът. Турция се нарежда на 4-о място сред водещите туристически пазари на България. За периода януари- ноември 2017 г. у нас са дошли близо 600 хил. турски туристи, като те се увеличават с 12,4 на сто в сравнение със същите месеци година по-рано.

Пред Н.ПР. Улусой министърът представи и събитията, които министерството организира по време на Председателството на Съвета на ЕС. В средата на следващия месец предстои среща на министрите с ресор туризъм, на тема „Туризъм и икономически растеж“. Н.ПР. Улусой посочи, че в нея ще вземе участие турският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш.

Сред темите на срещата беше и подготовката на второто издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“ (International Congress on World Civilizations and Ancient Routes), което ще се проведе в средата на ноември в София. Събитието се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм. Министър Ангелкова отправи покана и към турския си колега за включване във форума.

Н.ПР. Улусой подчерта, че България има прекрасни възможности за предлагане на разнообразен туристически продукт , това дава възможност да се привличат инвестиции от турски компании  в българските летни и зимни курорти. Н Пр Улосой заяви готовността си за сътрудничество и подкрепа при реализацията на бъдещи съвместни инициативни. И изрази надежда, че партньорството между двете страни ще се развива все по-успешно, което да подпомага туризма в двете съседни държави.