Актуални агро новини.Напрежение в рибарския сектор.

Напрежение в рибарския сектор. Според Асоциация „БГ Фиш“ методът на разпределение на квотата за улов на калкан от Агенцията по рибарство и аквакултури не е обективен. Тази година общото количество за улов на България и Румъния беше увеличено на 114 тона.

За двете държави се падат по 57 тона улов, което е с 32% повече спрямо дългогодишните 43 тона. Агенцията по рибарството разпределя 80% от количеството на браншови сдружения. Тук обаче се получава парадокс. Ако рибар иска да премине към друго сдружение, неговата квота за улов на калкан не се премества в новата организация.

Стана ясно още, че от Европейската комисия е пристигнало писмо до Консултативния съвет за Черно море , на който генерален секретар е Господинов. ЕС ще финансира рибарския сектор и в новия програмен период на Европа. От Комисията искат мнението на българските рибари, за да направят предложения до Брюксел как точно и кои направления да се подпомогнат.

Всеки рибар може да се обърне към Консултативния съвет за Черно море. Очакват се предложения за механизми и мерки за финансиране на сектора. Целта е конкурентно развитие на бизнеса и опазване на водите и рибите в Черно море.

Автор: Данаил Андреев