Актуални агро новини.Животновъди от Източните Родопи блокираха международния път за Гърция през прохода Маказа.

Животновъди от Източните Родопи блокираха международния път за Гърция през прохода Маказа. Причината - ниските изкупни цени на млякото и неизплатени субсидии заради Наредба 3. Според тях земеделското министерство е загърбило проблемите на бранша, а в същото време животновъдството е приоритетен сектор. Фермерите ще подготвят декларация, в която ще опишат проблемите и техните искания за съживяване на сектора.

Настояването е за отмяна на Наредба 3, която определя годишното количество мляко от крава за получаване на субсидии. За планинските крави то е тон и половина, а за полупланинските 2 тона. Според фермерите това изискване е неизпълнимо.

Животновъдите се оплакаха също, че често мандрите им извиват ръцете като им предлагат ниска изкупна цена на млякото. Случвало се и да не им издават документ за продажба, което е друга пречка за доказване реализацията на суровината. Затова те предлагат държавата да ги подпомогне.

Животновъдите ще изпратят декларация до земеделския министър , , премиера и президента. Настояването е за незабавни действия за оздравяване на бранша. Ако трите институции не чуят гласа на стопаните, те плашат с поредица от протести, на които ще искат оставки.

Гледайте подробности в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Данаил Андреев