Актуални агро новини.По-голямата част от британските фермери отново биха гласували за излизане от ЕС.

По-голямата част от британските фермери отново биха гласували за излизане от Европейския съюз. Това показват резултатите от онлайн-анкета. От 915 участници 53 процента заявяват, че отново биха подкрепили Брекзит, докато 46 на сто биха гласували Великобритания да остане в Европейския съюз.

Като цяло няма особена промяна в настроенията, сравнено с действителния референдум, проведен през 2016 година. Единствено делът на привържениците на Съюза е малко по-голям – 46 спрямо 45 процента. За оставане в Общността са предимно младите стопани под 35-годишна възраст, както и тези над 65 години.

На въпроса за опасенията и надеждите им във връзка с излизането от Европейския съюз повечето земеделски стопани посочват проблемите с националния суверенитет и имигрантите. Допитването показва, че "за" Брекзита са най-вече производителите на захарно цвекло – 67 процента, птицевъдите – 66 на сто, както и зеленчукопроизводителите – 57 процента. Стопаните на млечни крави и овцевъдите биха останали в Съюза.

Най-големи ентусиасти в подкрепа на раздялата с Брюксел са фермерите в Югоизточна Англия и Уелс. В по-северните региони картината е различна. В Източна Англия , Йоркшър и Северозапада мнозинството стопани биха гласували против Брекзит, ако референдумът се провеждаше сега.