Актуални агро новини.ВАС потвърди решение на БАБХ от 2016 г. за затваряне на незаконна транжорна във Варна.

С решение № 15798 от 20.12.2017 Върховният административен съд на Република България е потвърдил определение на Административния съд Варна от 2016 година , според което инспекторите от областната дирекция на Българската агенция по безопасността на храните са действали правомерно при затварянето на незаконна транжорна за бели меса. Случаят е от февруари 2016 г., когато инспектори от ОДБХ-Варна са разкрили нелегална транжорна за преработка на птиче месо, която месеци наред е работила и е захранвала с продукция ресторант и дюнер във Варна.

Веднага след разкриване на транжорната установените на място суровини и храни са били възбранени, а собственикът е бил санкциониран.

В продължение на две години закононарушителят води дела срещу ОДБХ-Варна за предприетите действия. Първото решение на Административния съд във Варна е от 20.12.2016 г. и гласи, че „действията на служителите на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна са правилни и законосъобразни“. Следват още две решения на ВАС- Варна от 18.05.2016 г. и 09.01.2017 г., които потвърждават първото определение.

С окончателното потвърждение на Върховния административен съд от края на 2017 година БАБХ на практика печели делото срещу нарушителя.