Актуални агро новини.За незабавни мерки за осигуряване на чист въздух настоява ЕК.

Европейската комисия настоя държавите в ЕС да предприемат незабавни мерки за осигуряване на чист въздух, пише dnes.dir.bg.

Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела посочи пред журналисти, че ЕК повече няма да чака. Заявихме, че ще се отнасяме сериозно към сериозните въпроси - това правим.

Държавите, които не са изпълнили досега изискванията и още не са предадени на съд, имат срок до понеделник да предложат нови мерки. Ако преценим, че тези мерки ще доведат до бързо подобрение , може да не отнесем въпроса до съда, заяви Вела.

Изискванията са стари и трябваше да бъдат приложени отдавна. Достатъчно чакахме и повече няма да чакаме. Призовавам всички държави в ЕС да решат този въпрос със спешността, която съдържа. Отговорността за действие е на държавите, има и правни последици, добави еврокомисарят, цитиран от БТА.

Годишно в ЕС от дихателни болести умират около 400 000 души. Вела днес се срещна с представители на девет държави от ЕС, които не са осигурили качество на въздуха и които са заплашени от дело в Съда на ЕС.

През 2008 г. ЕС въведе максимално допустими прагове на замърсяване на въздуха. В 23 от 28-те държави в ЕС тези изисквания не са изпълнени и въздухът е прекомерно замърсен в над 130 града.