Актуални агро новини.Бразилия възобнови износа на живи говеда.

Бразилия възобнови износа на живи говеда, след като апелативен съд в Сао Пауло отмени забраната. Мярката беше наложена в края на миналата седмица от по-ниска съдебна инстанция. Тогава съдът спря експорта по море заради лошите условия, при които животните се транспортират.

Припомняме ви, че първоначалната жалба беше подадена от природозащитна организация , която установила, че на кораб, натоварен с 27 хиляди говеда, животните разполагат с много малко пространство и нямат никакви хигиенни условия. Пратката беше предназначена за Турция, един от най-големите международни клиенти за бразилско говеждо. След проверка от ветеринарните власти, федерален съд в Сао Пауло спря целия износ по море на живи говеда от Бразилия, с аргумента, че защитата на животните не е гарантирана. Според това решение експортът трябваше да остане забранен, докато държавата, приемаща животните, не се задължи да спазва бразилските изисквания за транспорт и колене.

Апелативният съд отмени тази забрана, като посочи, че в момента условията за износ отговарят на правилата. Всяка промяна на изискванията трябвало да мине през обстойно обсъждане и анализ на доказателствата, според апелативните магистрати. В решението си те обръщат внимание и на икономическото значение на износа на живи животни.