Актуални агро новини.Обединени земеделци зарязаха ритуално лозята в Радилово.

По традиция и тази година китното родопско село Радилово посрещна гости за празника на виното. Денят на Трифон Зарезан - 14 февруари, започна с водосвет за здраве и берекет.

От Обединени земеделци гости на събитието бяха Снежана Сутулова и Красимир Вълев от националното ръководство на партията и Лъчезар Вълев - председател на съюзната организация в столичния район Лозенец. На събитието присъства и кметът на Община Пещера Николай Зайчев.

Красимир Вълев поздрави лозарите и винарите за техния празник и им пожела богата реколта от грозде и изобилие от хубаво вино. Той връчи на кмета Благой Харизанов поздравителен адрес от председателя на Обединени земеделци Петя Ставрева.

“Радилово е пренесло през своята хилядолетна история любовта на хората към земята и нейните безценни плодове, сред които е и ароматното грозде на този плодороден край.
Вярвам, че лозарството и винопроизводството , които са традиционен поминък за този край, ще продължат да се развиват и  занапред и ще се превръщат във все по-печеливш бизнес”, се казва в поздравителния адрес, изпратен от Петя Ставрева.

Лозарството е важен поминък за Радилово. От средата на миналия век селото има 2 500 декара лозя. Производството на грозде е традиционно за много от стопаните в селото и в община Пещера, известна със своите отлични вина.

България има добри традиции в производството на хубаво грозде и качествени вина и е време те да достигнат до повече пазари по света. Изкупните цени на гроздето трябва да покриват разходите и да мотивират производителите, се казва още в адреса.

Благой Харизанов и Николай Зайчев поздравиха жителите и гостите на Радилово с празника и пожелаха здраве, берекет и пълни бъчви с лудо вино.
Гостите и домакините, лозарите и винарите ритуално зарязаха лозята и по традиция отпиха от руйното вино. Кметът на Радилово Благой Харизанов поведе традиционното хоро, което се изви на центъра на селото въпреки февруарския дъжд.