Актуални агро новини.Продължават дискусиите за реформа на ОСП.

Дискусиите за реформата на Общата селскостопанска политика продължават и на следващия Аграрен съвет под българското европредседателство, насрочен за този понеделник в Брюксел. На фокус са директните плащания, екологичните изисквания и програмите за селските региони.

На предстоящия Аграрен съвет вече ще се дискутират отделните компоненти на Общата селскостопанска политика, а през март българското председателство иска да обобщи позициите на страните-членки и да ги представи пред Европейската комисия. Агрокомисарят Фил Хогън ще включи идеите на страните-членки в своите предложения за законови промени, които ще представи през юни.

Преди поредната среща на министрите вече е ясно, че те подкрепят екологичните изисквания, насочени към локални проблеми. Националните правителства са готови да поемат и контрола за спазването на тези норми. Липсват обаче конкретни детайли, които ще бъдат обсъдени на работен обяд в Брюксел. Най-горещата тема вероятно ще се окажат директните плащания на единица площ и техният размер за отделните държави-членки.

Дневният ред предвижда след това страните от Вишеградската група да представят своите виждания за реформите на Общата селскостопанска политика, сред които са изравняването на директните плащания и аграрният бюджет. Като допълнителна точка е предвидена дискусия за отглеждането на протеинови култури в Общността , както и възможностите за по-голяма подкрепа на този сектор.