Актуални агро новини.Екоработилница, филм и изложба включва програмата за празника на Национален парк „Рила“.

Празниците за 26-годишнината на Национален парк „Рила“ започват от 20 февруари и продължават с богата програма до 26 февруари. Това съобщиха от дирекцията на парка към МОСВ, която организира мероприятията във връзка с обявяването на парка за защитена територия на 24 февруари 1992 г. Парк „Рила“ е на-големият от трите национални парка (заедно с „Централен Балкан“ и „Пирин“).

Дните на Национален парк „Рила“ се организират съвместно с Община Благоевград, Регионалния исторически музей-Благоевград, Регионалния телевизионен център - Благоевград, Регионалното управление на образованието - Благоевград, Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Екологичната образователна програма се провежда от 20 до 22 февруари в Регионалния исторически музей - Благоевград от 10 до 17 ч. На 22 февруари от 10 до 18 ч в Градската художествена галерия ще се проведе екоработилница и изложба с рисунки от IV Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ - познат и непознат“. На 23 февруари в Регионалния исторически музей - Благоевград ще бъде представена постановката „Приключенията на прилепа Дарки“ от 14 ч – участват деца от ДЮТ „Щурчо“ към центъра за творческо развитие.

На 24 и 25 февруари от 9:30 до 17 ч в посетителските центрове на парка в Паничище и Самоков са обявени дни на отворените врати, където всеки може да научи интересни факти за защитената територия. На 26 февруари в зала „22 септември“ в Благоевград от 11,30 ч на тържествена церемония ще бъде представен юбилейният филм „Национален парк Рила и зоната на вечните снегове“. Ще бъде подредена юбилейна експозиция под надслов „Национален парк Рила - ретроспекция“.

Национален парк „Рила“ обхваща територия с площ над 81 046 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Паркът е създаден за запазване на комплекси от екосистеми и тяхното биоразнообразие , природни местообитания на редки и застрашени видове, които имат световно значение за науката. От територията на парка извират едни от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров – Марица, Искър и Места. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и в него са разположени над 120 естествени езера, повечето с ледников произход. В Рила са и резерватите „Парангалица”, „Централен Рилски резерват“, „Ибър“ и „Скакавица“.