Актуални агро новини.Опасения от търговска война с Китай изразиха американски фермери.

Опасения от търговска война с Китай изразиха американски фермери след като Белият дом обяви намерението си да ограничи вноса на стомана и алуминий от азиатската държава. Асоциацията на американските производители на соя посочва, че Пекин ще отговори с ответни мерки, които най-вероятно ще засегнат вноса на протеиновата култура от Съединените щати.

В момента Китай е най-големият вносител на американска соя и изкупува близо една трета от ежегодната реколта. Стойността на доставките е 14 милиарда долара годишно.

В изявление на Асоциацията се казва , че Аржентина и Бразилия веднага ще се възползват и ще превземат пазарния дял на Съединените щати. Това ще доведе до драстично влошаване на икономическото положение на американските фермери, които и без това страдат от високи разходи и ниски изкупни цени. Затова от Асоциацията настояват президент Тръмп да състави специална стратегия за търговията с Китай, която да засили позицията на американската индустрия и да запази експортните възможности за земеделските стопани.

Производителите на соя в Съединените щати не са единствените, които изпитват притеснения от новата търговска политика на Тръмп. Ако Вашингтон ограничи вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Брюксел ще отговори с наказателни мита за вноса на портокалов сок, домати, картофи и други американски селскостопански продукти.