Актуални агро новини.Северна Ирландия да остане в митническия съюз и вътрешния пазар на Европейския съюз.

Северна Ирландия да остане в митническия съюз и вътрешния пазар на Европейския съюз, предложи главният преговарящ по Брекзит от страна на Брюксел. Идеята е между двете части на ирландския остров да няма гранични контроли.

Мишел Барние аргументира своето предложение със запазването на свободната търговия между Ейре, която е част от Великобритания , и Ирландия. Това би се отразило добре на селското стопанство от двете страни на границата, тъй като в този сектор има много търговски взаимоотношения.

Лондон обаче реагира остро на това предложение и го нарече "провокация". Според министър-председателят Тереза Мей идеята на Барние представлява "атентат срещу териториалната цялост" на страната.

Дебатите „за“ и „против“ излизането на Великобритания от Европейския съюз доведоха до спорове между централното правителство в Лондон и местните власти в Уелс и Шотландия. Според двете по-малки части на Обединеното кралство аграрната политика е в компетенциите на Европейския съюз, а не на Лондон и затова трябва да бъде регулирана от Брюксел.