Актуални агро новини.Опазваме световно застрашената от изчезване червеногуша гъска.

България е ключова страна при опазването на световно застрашената от изчезване червеногуша гъска. У нас и в Румъния е концентрирана цялата популация на вида. Затова от Дружеството за защита на птиците вече работят по проект за опазване на червеногушата гъска по прелетния ѝ път. Проектът е финансиран по европейската програма „Лайф+“.

Дейностите обхващат  проучване на целия прелетен път на червеногушата гъска. Той минава през Русия, Казахстан, Украйна, Румъния и България. Еколозите в тези 5 ключови държави ще извършат подробно проучване на заплахите за вида. Те ще проследят миграцията на червеногуши гъски чрез поставяне на сателитни пръстени на птиците.

Ще се направи още райониране на местата в държавите, които се обитават от червеногушата гъска, като ще се въведат рестрикции срещу стрелбата по нея. Така ще се бори бракониерският лов. Предвиждат се и обучения на ловни надзиратели, които ще следят дали се спазва мярката.

Работата по проекта започва тази година, като в следващите 5 ще се извършват дейностите , предвидени в него. Бюджетът е около 5 милиона и 600 хиляди лева, като 75% от тях се осигурават от европейската програма „Лайф+“.