Актуални агро новини.99 процента от българското розово масло се изнася.

99 процента от българското розово масло се изнася. Секторът обаче не е защитен от фалшификати, коментират производители. Контролните органи - Министерство на финансите и Агенция Митници - не осъществяват физически контрол и суровината, която се изнася е с неясно съдържание. Българският произход на символа на страната ни - розовото масло трябва да бъде защитен по-добре, смятат от Асоциацията на етеричните масла.

От браншовата организация коментират, че държавата купувач – от Европейския съюз или трета страна, не различава българския сорт роза и популярният хибрид роза дамасцена. Настояват за контрол от страна на държавата по цялата верига на производство. Българското розово масло е в един митнически код с всички други етерични масла. Производителите нямат обратна връзка какво е количеството, което се изнася.

Връщайки данък добавен стойност, Националната агенция по приходите също може да осъществява контрол. Съдържанието на сувенирите с розово масло е съмнително. Етикетите върху тези стоки също.

Експертът допълни , че липсва и защита на българския посадъчен материал. Изнасят се корени за Азербайджан и други трети страни.

Българското розово масло ще попадне сред стоте европейски продукта, които ще бъдат защитени от имитации в Китай. В момента ЕС и народната република водят преговори за взаимно признаване на 100 европейски и 100 китайски продукта със защитени наименования.