Актуални агро новини.Съмнение за екологична катастрофа в Община Брегово.

Съмнение за екологична катастрофа в община Брегово. Там бедственото положение остава заради пълноводието на река Тимок , съобщиха от кризисния  щаб към Общината. Съмненията са за замърсяване на реката с тежки метали.  Залети са 3 хиляди декара земеделска земя в най-плодородната местност в землището на Брегово.

Водите, които са се разляли, може да са с тежки метали от мина в Сърбия, опасяват се от кризинсия щаб. Предстои проверка на регионалната екоинспекция. Няма бедстващи хора и селскостопански животни.

Дигите удържат водния напор и няма опасност от евакуация, допълниха от кризисния щаб. Мазетата на някои къщи са залети от подпочвени води.

Около 4 хиляди декара земя от близо 30 години в Брегово са замърсени с тежки метали, а помпените станции, които подават питейна вода са в съседство със залетите терени. Съветът е жителите да избягват да пият вода от чешмата до изясняване на ситуацията. Ситуацията е усложнена и в село Иново, където се скъса защитна дига, както и в Хайредин, но засега водата залива само земеделски площи.

Повече подробности в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Данаил Андреев