Актуални агро новини.Нова инициатива за етикетирането на месото в Германия.

Нова многостепенна система за етикетирането на свинско месо предлага Германският земеделски съюз. Тя показва от къде е животното и как е отглеждано.


Новите етикети ще включват цифрите от 0 до 3, като нулата е за месо, което не отговаря на заложените в немското законодателство стандарти. С цифрата 3 ще се обозначава месо от животни, отглеждани при възможно най-добри и хуманни условия.

Произходът на свинете също да бъда показван на етикета, предлагат от Земеделския съюз. С буквена комбинация ще се обозначават животни, родени и угоени в Германия. Когато прасето е внесено от чужбина, но отгледано във Федералната Република, това също ще е отбелязано на етикета.

Идеята за ново етикетиране на месото се дискутира от години в общественото пространство. Предишното правителство на Ангела Меркел искаше да въведе специален етикет, който показва хуманно отношение към животните. Независимо от държавните планове , през 2015 година месопреработвателната индустрия започна собствена инициатива за по-добри условия за животните. Фермери, които предоставят повече пространство и други удобства за свинете, получават финансова подкрепа от специален фонд, който се попълва от търговските вериги.

Засега предложенията на Земеделския съюз са само на хартия. Идеята е новите етикети да се поставят на прясно месо и колбаси.