Актуални агро новини.В Страсбург откриха Център за знания за измамите с храни и качеството на храните.

Българският евродепутат  Момчил Неков беше специален гост на лансирането на Център за знания за измамите с храни и качеството на храните снощи в Страсбург. Новото звено ще бъде управлявано от Съвместния изследователски център и ще бъде финансирано изцяло от Европейската комисия /ЕК/.

Центърът за знания за измамите с храни и качеството на храните в Страсбург бе открит от еврокомисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Момчил Неков обсъди с директора на отдел „Здраве, потребители и референтни материали“ към Съвместния изследователски център към ЕК г-жа Елке Анклам, въпроса с изследването на храните, както и Становището за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“, което той внесе в Европейския парламент. Българският евродепутат обсъди препоръката си през 2018 г. да бъдат проведени и финализирани анализите относно хранителните продукти в различните държави членки, за които ЕК отпусна 2 милиона евро.

Елке Анклам увери Неков, че в момента се работи по методологията за изследване на храните, като се очаква тя да бъде финализирана и обявена до края на април.
„Паралелно с това ще започнат проучванията на продуктите в държавите членки, като  ще направим каквото е в нашите компетенции през 2018 година да завършим изследванията“, уточни Анклам.

Неков изрази притесненията на европейските граждани, от това че има различни продукти в различните държави членки и заяви, че с внесеното становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“ в ЕП настоява практиката „еднаква марка , , еднакъв продукт, различно съдържание“ да бъде прекратена.

Центърът за знания представлява мрежа от експерти на Комисията и външни експерти, която ще подкрепя институциите, определящи политиката на ЕС, и националните органи, като осигурява достъп и обмен на актуални научни познания относно въпроси, свързани с измамите с храни и качеството на храните.

Съмненията относно измамите с храни и качеството на храните подкопават доверието на потребителите и вредят на цялата верига на предлагане на храни в Европа — от земеделските производители до търговците на дребно. 

Последните случаи на измами с храни включват маслиново масло, вино, мед, риба, млечни продукти, месо и птици.