Актуални агро новини.Дания затваря сухоземната си граница заради болестта африканска чума по свинете.

Дания е поредната европейска държава, която ще изгражда ограда по границата си, за да се предпази от aфриканската чума по свинете. Това обяви земеделският министър на пресконференция в Копенхаген.

Единствената сухоземна граница на Дания е с Германия и е дълга 76 километра. По думите на министър Ларсен оградата ще бъде висока метър и половина и ще минава по браздата, без обаче да прегражда пътните артерии. Според Шенгенското споразумение границата между двете държави е "зелена", т.е. без контроли и митници. На много места тя е маркирана само от знамената.

Свиневъдният сектор има голямо значение за датското селско стопанство, като всяка година само от експорт на свинско и на живи животни генерира близо 4 милиарда евро. В случай, че в страната има зараза с африканската чума, това ще доведе до ограничаване на търговията и щети за поне милиард и половина, изчисляват експерти. Затова правителството ще предприеме всички необходими мерки, за да предотврати пренасянето на заболяването, подчерта Ларсен. Оградата по границата трябва да спре преминаването на диви свине на датска територия , както и да улесни лова на глигани.

Освен това Копенхаген затяга контрола във вътрешността на страната и вдига глобите при нарушение на хигиенните норми. Земеделското министерство предвижда и засилен отстрел на диви свине, както и мащабна кампания, която да информира населението за опасностите от африканската чума.