Актуални агро новини.Лек ръст в цената на захарта в супермаркетите.

Средните цени на бяла кристална захар за страната на едро и на дребно в по-малките магазини бележат леко понижение на седмична база през периода 14 – 21 март 2018 г., докато тази на дребно в големите супермаркети се повишава.

По области, цените на едро на захарта се движат от 0,92 лв./кг (Добрич) до 1,50 лв./кг (Монтана). В сравнение с предходната седмица, в десет области се наблюдава поевтиняване на продукта на тържищата в рамките на 1,8% – 6,8% (най-значително в Стара Загора), а в други четири – поскъпване от 0,8% до 5,3% (Пловдив). Средно за страната, цената на едро на захарта се понижава с 0,8% на седмична база, до 1,19 лв./кг.

Предлагането на продукта в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия диапазон от 1,22 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 1,49 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). Седмични изменения на цените се наблюдават в тринадесет области, като в девет от тях захарта поскъпва от 4,0% до 8,1% (най-значително в София), а в други четири – поевтинява в рамките на 0,8% - 4,7% (Стара Загора). Това води до повишение на средната цена на дребно на продукта в ГТВ с 1,5%, до 1,34 лв./кг.

Цените на дребно на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) са в границите от 1,22 лв./кг (Добрич) до 1,78 лв./кг (Разград). Отклонения на стойностите на седмична база се отчитат в осем области, като в седем от тях продуктът поевтинява в рамките на 3,2% – 11,7%, най-значително във Видин и Враца, а единствено в Шумен – поскъпва, с 2,1%. Средно за страната, цената на дребно на захарта в ДТО е 1,48 лв./кг, с 2% под нивото от предходната седмица.

 

През изминалата седмица цените на захарта в ДТО са средно с 0,14 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Смолян – 0,45 лв./кг. Изключение правят областите Благоевград , Варна, Добрич и Кюстендил, където цените на продукта в по-малките магазини са с между 0,06 лв./кг и 0,19 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,15 лв./кг за ГТВ и 0,29 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава в Добрич за големите търговски вериги – 0,40 лв./кг и в Силистра за другите търговски обекти - 0,55 лв./кг. В три области цените на дребно в ГТВ са с до 0,21 лв./кг (Монтана) под тези на едро. Подобна е ситуацията и в ДТО в област Монтана, където продуктът се предлага с 0,04 лв./кг по-евтино отколкото на едро.