Актуални агро новини.Русия изгражда нов зърнен терминал на Балтийско море.

Специален терминал за зърнени култури ще бъде изграден в руско пристанище на брега на Балтийско море. През съоръжението ще се транспортира зърно към пазарите на Западна Европа.

Основната цел на проекта е да намали руската зависимост от пристанищата в Балтийските държави Литва, Латвия и Естония. Техните зърнени терминали имат общ капацитет от 4,5 милиона тона годишно, но за ползването им руските износители трябваше да плащат високи такси.

Новият терминал в пристанището на Уст-Луга трябва да бъде готов до 4 години. Товаренето ще се извършва на 5 кея, а силозите ще побират 300 хиляди тона зърно. Предварителните изчисления сочат, че ежегодно през терминала ще се изнасят близо 6 милиона тона зърнени култури. Планирано е и изграждането на отделен терминал за хранителни стоки с капацитет от 100 хиляди тона.

По думите на ръководителя на проекта, Константин Гончаров, строежът на новия зърнен терминал се налага, тъй като Русия всяка година увеличава износа си , но не разполага с достатъчно добра пристанищна инфраструктура. За настоящия сезон прогнозите са за експорт в размер на около 46 милиона тона, а в тази част на Русия досега няма нито един специализиран зърнен терминал.