Актуални агро новини.Фермери излизат на 3 април срещу промените в Закона за горивата.

С блокада на пътищата ще покажат недоволството си фермерите на 3-ти април в цялата страна. Протестиращите ще излязат с агротехниката си и ще заредят символично гориво на бензиностанциите. Причина за недоволството е новият законопроект за търговия с нефт и нефтени продукти. Зърнопроизводителите подчертават, че имат отстъпка от акциза и интерес всеки литър гориво да бъде на светло.

В обща декларация на браншовите организации се посочва, че проектозаконът е в противоречие с останалата част от законодателството и нормативната уредба. Те са категорични, че земеделските производители не осъществяват икономическа дейност и търговия , свързана с нефт и продукти от нефтен произход, за да подлежат на регистрация по други действащи специализирани закони.

Според стопаните законът е лобистки и цели да опропасти бизнеса не само на всеки земеделски производител в страната, но и на дребните търговци от бранша. Доводът, че това е крачка в борбата срещу сивата икономика на пазара на горива, е неверен, допълват от бранша.

От бранша са категорични, че ако някой купува контрабандно гориво, ще го сложи в друга цистерна, а нивомерите, които са задължени по новите закони да монтират, не решават контрабандата на гориво. Фермерите отбелязват, че в цял свят земеделието е под черта, защото има специфики. Според тях е абсурдно нелегалното гориво да се търси в 11 хиляди села у нас.

Автор: Мирела Спасова

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ...