Актуални агро новини.Свиневъдите в САЩ са против въвеждането на наказателни мита за стомана и алуминий.

Свиневъдите в Съединените щати са против въвеждането на наказателни мита за стомана и алуминий, предвидени от президента Доналд Тръмп. Фермерите предупреждават, че една търговска война ще нанесе големи щети на сектора.

Повод за притесненията на американските свиневъди е списъкът, публикуван от китайското министерство на търговията, който съдържа 128 стоки от Съединените щати, за които вносното мито би могло да се вдигне с 25 процента, ако Белият дом наистина наложи наказателните мита. Според Американската федерация за експорт на месо китайският пазар е изключително важен за месопроизводителите в Америка и не бива да се пренебрегва. През миналата година Съединените щати са изнесли 2 ,5 милиона тона свинско месо, от които 310 хиляди за Китай. Това поставя Народната република на трето място сред клиентите за американско месо. Износът за Китай е генерирал приходи в размер на над 660 милиона долара. "По-високи мита за нашите продукти ще навредят на американските производители и ще се отразят негативно на селското стопанство", казват и от Националния съвет на свиневъдите. От организацията предупреждават, че при един търговски спор няма печеливша страна, а най-пострадали ще бъдат фермерите.

И докато американските фермери са притеснени, европейските виждат своя шанс да придобият по-голям дял от китайския пазар. По-високите мита за американско свинско ще направят доставките от Европейския съюз по-атрактивни. През миналата година износът от Европа за Китай беше в размер на 2,5 милиона тона, с 500 хиляди тона по-малко, отколкото през 2016-та.