Актуални агро новини.Започна Седмица на гората – 2018 г..

Започна Седмица на гората – 2018 г., която тази година се провежда под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. Националното откриване е в гр. Габрово. Домакин на мероприятието е Северноцентрално държавно предприятие. В събитието участват официални лица, лесовъди и служители от горската система на страната, гости и представители на ведомства и институции.

Традиционно ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2017 година. Със символично залесяване ще се постави началото на Седмица на гората, чествана за първи път през 1925 г. като празник на зелесяването. В чест на лесовъдския празник, в продължение на цялата седмица и на територията на цялата страна ще се извършат залесявания. Мащабно залесяване е предвидено за 10.04.2018 г. на територията на Стара Кресна, където през лятото на миналата година, опустошителен пожар унищожи иглолистни и широколистни насаждения  на територия от хиляди декари по протежение на Кресненското дефиле.

Събитията по време на Седмицата на гората предшестват с няколко дни неформалната среща на генералните директори по горско стопанство на Европейския съюз , която ще се проведе на 11 и 12 април. В рамките на мероприятието ще бъде организирано залесяване с участниците в срещата под надслов „За зелена, обединена Европа“.