Актуални агро новини.Италианските фермери стават все по-често жертви на кражби.

Италианските фермери стават все по-често жертви на кражби. По данни на най-голямата земеделска организация в страната – Колдирети – щетите, причинени от подобен род престъпления, през миналата година са достигнали 300 милиона евро.

По думите на Роберто Монкалво , , президентът на Колдирети, вече не става дума за обикновени "набези". Ескалацията на престъпните прояви вреди на целия селскостопански сектор и намалява чувството за сигурност по селата. Там последствията са много по-драматични, отколкото в градовете, тъй като се отразяват по-сериозно върху социалните връзки и допринасят още повече за изолираността на фермите.

Монкалво отправи остра критики към властите, които съкращават полицейски служители в малките населени места. Затова в някои региони фермерите организират нощни патрули и собствени охранителни служби. Президентът на Колдирети препоръча на земеделските производители да монтират устройства за проследяване на своите трактори, както и да инсталират аларми в постройките си, свързани директно с полицейските участъци. Тези мерки обаче не освобождават властите от задължението да преследват престъпниците, подчерта Монкалво.