Актуални агро новини.Започна Светлата седмица.

На втория ден след Великден започва Светлата седмица. Това е време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. 

Нарича се Светла, защото възкресението на Божия син донася просветление за всички.

Народът нарича тази седмица "празна", защото през нея не трябва да се работи. Според поверията на Светли понеделник, наричан още Разтурнипонеделник или Разметнипонеделник, младежи излизат извън селището. Разделени са на две групи и търкалят едни срещу други червени яйца. С този ритуал се цели предпазване от градушка. 

На Светлата сряда се изпълнява обичаят "Мара Лишанка" от девойки, които лазарували. Те правят кукла от откраднати чехли на бременни жени и я наричат Мара Лишанка. След като измият лицето на булката и своите лица, се надяват, че са изпълнили добрата магия, за да бъдат обикнати от добри момчета, а не от зли змейове, от които да имат деца.

В петък след Великден се празнува лятна Света Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се организира празник. На връщане всеки гледа да срещне бременна с кърмаче на ръце за здраве. На този ден се обхождат и нивите за защита от градушка и плодородие. 

Светлата седмица приключва с Томина неделя , когато се боядисват яйца за душите на мъртвите.