Актуални агро новини.Министър Димов и комисар Вела участваха в старта на кампанията "ReНДК-Рециклирай! Културно е.".

НДК започна кампания „ReНДК-Рециклирай! Културно е.”, която стартира в рамките на неформалния Съвет по околна среда на 10-11 април в Националния дворец на културата (НДК). В откриването взеха участие министърът на околната среда и водите Нено Димов , европейският комисар за околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, зам.-министърът на културата Румен Димитров и председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков. Кампанията е по идея на екипа на НДК и в синхрон с инициативата на МОСВ срещите и събитията в рамките на Българското председателството на Съвета на ЕС да се провеждат под мотото "без пластмасови продукти". 

“ReНДК-Рециклирай! Културно е.” ще включва различни активности в двореца, както и във Фестивален и конгресен център - Варна. НДК е основен културен център на България с над 1 млн. посетители годишно. Целта е чрез средствата на изкуството да се провокира размисъл у посетителите на НДК за пластмасовите отпадъци, бавното им разграждане и нуждата от рециклиране, както и да се подтикнат към активно гражданско участие за по-голяма информираност и промяна на потребителските навици.

Бяха открити три арт инсталации, изработени от пластмасови отпадъци, събрани на територията на НДК. Инсталациите са озаглавени „Дървото на живота”, „Всичко тече” и „Синята планета” и са разположени на различни места. Реално инициативата „ReНДК-Рециклирай! Културно е.” започна в началото на годината, когато на територията на двореца бяха разположени над 86 кошчета за разделно събиране на отпадъци и 25 контейнера, предоставени безвъзмездно от „Екопак България“. По време на адаптацията и преустройството на НДК бяха сменени над 15 000 електрически крушки от осветлението на сградата с енергоспестяващи.

„Посетителите на НДК са предимно млади хора с доста отворен и съвременен начин на живот, който включва и отношение към околната среда и към екологията. Бихме искали с проекти и каузи като тази да позиционираме НДК като съвременен и модерен конгресен център и тук е мястото да кажем, че всички водещи културни и конгресни центрове по света адаптираха и промениха драстично своето управление, като въведоха устойчиви практики, които включват отношение към околната среда и стават част от т.нар. кръгова икономика“, каза при откриването на кампанията председателят на Съвета на директорите Борислав Велков.

„Изкуството е не само начин да прекараме свободното си време, не е просто творческа индустрия, то е много повече – инструмент, който би могъл да ни сплоти в името на по-добро бъдеще. Затова си мисля, че по един естествен начин в кампанията биха могли да се включат всички културни институти заедно със своята публика”, каза зам.-министър Румен Димитров.

Партньори на кампанията “ReНДК-Рециклирай! Културно е.” са  Министерството на културата, Министерството на околната среда и водите, Програма „Зелена София“ на Столичната община, „Екопак България“ АД и Инициатива за чиста среда, NoWaste.