Актуални агро новини.Румен Порожанов: Изоставането на пролетната сеитба ще бъде преодоляно.

„Проблемите, свързани с хода  на пролетната сеитба, които имаше в някои региони на страната ще бъдат успешно преодоляни“. Това заяви  министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на посещение в земеделско стопанство в района на град Съединение. Там той се срещна  със земеделските производители Тодор и Марин Илиеви, които имат 13 000 декара насаждения в Съединение. Над 7000 декара от тях са засети с ориз.

Министър Порожанов обясни, че заради обилните валежи от дъжд и сняг през първите месеци на годината и последвалите наводнения е имало известно забавяне в сеитбата на земеделските култури.

„Законопроектът за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, ще бъде променен така, че  земеделските производители да не бъдат  в ролята на търговци на горива , , защото те са крайни потребители“, каза още Румен Порожанов.  Той подчерта, че всички засегнати страни са се обединили около това да има изключително строги санкции за нарушителите, които да стигат и до конфискация на активи.

„Има инвестиционно предложение от България към Саудитска Арабия за завод за фуражи с голям капацитет, който да произвежда до 500 000 тона годишно край град Шумен“, съобщи още Румен Порожанов. Предстоят срещи между ръководството на министерството и държавната инвестиционна компания на Кралството, на която ще бъдат обсъдени възможностите.