Две огнища на птичи грип са констатирани на километри от Пловдив. Болестта е открита в обект за отглеждане на патици в село Крумово. Засегнат е и пернат дивеч в Ловното стопанство на километри от Раковски. 

От Областна дирекция на Българската агенция по безопасност на храните увериха, че са въведени незабавни мерки за ограничаване и ликвидиране и на двете огнища. Министерството на земеделието, храните и горите вече е разпоредило животните да бъдат умъртвени, а телата им - унищожени под специален надзор. Предвижда се и неколкократна дезинфекция на обектите, оборудването , транспортните средства и дворовете в засегнатите райони. 

Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици за яйца и разплод, организиране на панаири, пазари и изложби на птици, както и разселване на пернати за подновяване на запаса от дивеч в радиус на 10 километра от установените огнища. Разпоредбата важи за населените места край Крумово - Ягодово, Брестник, Белащица, Браниполе, Марково, Катуница, Караджово, Кочево, Моминско, Куклен, Руен, Скутаре, Рогош, Асеновград и Пловдив. Забраната е в сила и за населените места край второто огнище в Ловното стопанство - Раковски, Момино село, Ясно поле, Динк, Труд, Желязно, Войводиново, Скутаре, Рогош, Маноле и Манолско конаре, Калековец, Трилистник и Стряма. 

Все още няма конкретни данни за броя на засегнатите животни. От ОДББХР следят за спазването на въведени мерки.