Актуални агро новини.Декларация за повече собствено производство на протеинови култури гласуваха депутатите в ЕП.

Декларация за повече собствено производство на протеинови култури гласуваха депутатите в Европейския парламент. Целта им е да се намали зависимостта на фермерите в Общността от вносна соя, която идва предимно от  Бразилия и Аржентина.

В декларацията народните представители предлагат доброволни обвързани плащания, с които да се стимулира отглеждането на соя, рапица и бобови култури. "За" гласуваха 542 депутати, 33 бяха против, а 109 се въздържаха. Настоява се и за разрешаване на ползването на препарати за растителна защита при бобови култури върху екологични площи. В момента това е забранено.

"Нуждаем се спешно от амбициозна програма, за да разширим производството на протеинови култури в Европейския съюз", изтъкна френският депутат Жан-Пол Денано, докладчик по декларацията. В нея се призовава държавите-членки да изградят регионални и локални вериги за преработка и пласмент. Предвидено е Европейската комисия да се изкаже по казуса до края на годината.

"В предстоящата реформа на Общата селскостопанска политика трябва да заложим ефективна стратегия за подкрепа на протеиновите и бобовите култури", допълни австрийският депутат Отмар Карас. По думите му Европейският съюз и съседните страни са в състояние драстично да намалят зависимостта от Южна и Северна Америка, стига да разширят собственото производство. В момента Италия, Франция , Румъния, Хърватска и Австрия са петте страни в Съюза с най-голямо производство на соя.