Актуални агро новини.Над 600 килограма пластмасови капачки бяха събрани от РИОСВ – Смолян по повод Деня на Земята.

РИОСВ – Смолян стартира акция на 12 април за събиране на пластмасови капачки по повод Световния ден на Земята. Общо 14 училищата от общините Смолян, Мадан и Девин имаха възможност да дадат своя принос към намаляването и повторното оползотворяване на пластмасови отпадъци.

Училищата събрали най-голямо количество капачки са ОУ „Асен Златаров“, Смолян с 343 килограма  капачки, СУ „Христо Ботев“, Девин със 118 кг и ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ , , Мадан с 55 кг.

В акцията се включиха и учениците от клуб „Милосърдие“ към „Професионалната гимназия за техника и технологии”, Смолян. Децата събират капачки за различни благотворителни каузи за шеста поредна година. Благодарение на съдействието, оказано от г-жа Милка Манева събраните над 600 килограма капачки ще бъдат предадени за националната кампания „Капачки за бъдеще“. В рамките на кампанията организаторите избират най-нуждаещата се болница в страната, за да ѝ осигурят апаратура нужна за оцеляването на новородени недоносени бебета.

На 18 и 20 април бяха проведени образователни инициативи с учениците от ОУ „Иван Вазов“ и ОУ „Стою Шишков“, Смолян. Те бяха запознати с начините за разделно събиране и намаляване на отпадъците и със защитените растения на територията на РИОСВ – Смолян.

Като част от кампанията, в района на село Соколовци, служители на РИОСВ и Държавното горско стопанство – Смолян засадиха фиданки от вида Черен бор (Pinus nigra).