Актуални агро новини.Русия и Украйна се очаква значително да увеличат производството на захар през настоящата стопанска година.

Русия и Украйна се очаква значително да увеличат производството си на захар през настоящата стопанска година. Това става ясно от прогнозите на експерти в двете държави.
Московският институт за анализ на аграрните пазари очаква повишение на производството с 6 процента спрямо миналата година. То ще достигне малко повече от 6 милиона тона. Подобни цифри съобщават и от Сдружението на руските производители на захар. Към 12 април посоченото от тях количество е 6 милиона и 460 хиляди тона, т.е. с близо 6% по-голямо, отколкото по това време през 2017-та. Според Сдружението са преработени 46 милиона тона захарно цвекло, почти същото количество, както и през миналата година. Преработка на захарна тръстика тази година няма.

По данни на официалната статистика през миналата година са прибрани близо 52 милиона тона захарно цвекло, което е ръст с малко над 1 процент , най-вече заради по-големите площи. Московските анализатори прогнозират за настоящата стопанска година експорт на захар в размер на 600 хиляди тона, рекорд за последните 18 години. За новата кампания се очаква стопаните да засеят над 1 милион хектара.

В Украйна експертите очакват производството да надхвърли 2 милиона тона. За периода от септември 2017-та до март 2018-та износът на захар от страната е намалял с 45 на сто до 338 хиляди тона, а за цялата стопанска година се очакват не повече от 400 хиляди тона, при 770 хиляди тона през предишния период. Според експертите това се дължи на ниските цени на захарта на световните пазари.