Актуални агро новини.Русия и Украйна се очаква значително да увеличат производството на захар през настоящата стопанска година.

Русия и Украйна се очаква значително да увеличат производството си на захар през настоящата стопанска година. Това става ясно от прогнозите на експерти в двете държави.
Московският институт за анализ на аграрните пазари очаква повишение на производството с 6 процента спрямо миналата година. То ще достигне малко повече от 6 милиона тона. Подобни цифри съобщават и от Сдружението на руските производители на захар. Към 12 април посоченото от тях количество е 6 милиона и 460 хиляди тона, т.е. с близо 6% по-голямо, отколкото по това време през 2017-та. Според Сдружението са преработени 46 милиона тона захарно цвекло, почти същото количество, както и през миналата година. Преработка на захарна тръстика тази година няма.

По данни на официалната статистика през миналата година са прибрани близо 52 милиона тона захарно цвекло, което е ръст с малко над 1 процент, най-вече заради по-големите площи. Московските анализатори прогнозират за настоящата стопанска година експорт на захар в размер на 600 хиляди тона, рекорд за последните 18 години. За новата кампания се очаква стопаните да засеят над 1 милион хектара.

В Украйна експертите очакват производството да надхвърли 2 милиона тона. За периода от септември 2017-та до март 2018-та износът на захар от страната е намалял с 45 на сто до 338 хиляди тона, а за цялата стопанска година се очакват не повече от 400 хиляди тона , при 770 хиляди тона през предишния период. Според експертите това се дължи на ниските цени на захарта на световните пазари.