Актуални агро новини.Пластмасовите продукти за еднократна употреба ще бъдат забранени.

Пластмасовите продукти за еднократна употреба ще бъдат забранени. В тази посока са насочени усилията на Европейската комисия.

Части от така наречената "Пластмасова стратегия" бяха публикувани още през януари. Тогава Брюксел обеща да обърне специално внимание на най-често изхвърляните на боклука изделия, сред които са кутии за храна, опаковки, еднократни бутилки, чаши, найлонови торбички. В бъдеще Комисията смята да накара производителите на подобни продукти да плащат за тяхното събиране, транспортиране и преработка, както и за почистването на океаните.

Говорител на Комисията изтъкна, че проектозабраната няма намерение само да ограничи продажбите и употребата на пластмасови продукти, но и да предложи мерки за стимулиране на рециклирането им, както и да накара индустрията да поеме своя дял за опазването на природата. Ако предложението бъде прието и влезе в сила , всяка страна в Съюза ще има срок от 6 години, за да приеме национални мерки за намаляването на пластмасовите отпадъци. До 2025 година държавите-членки ще трябва да имат системи за събиране и рециклиране на 90 на сто еднократните пластмасови бутилки.