Актуални агро новини.Мария Габриел: Цифровите технологии имат потенциал да допринесат за по-добро проследяване на качеството на храните.

Истинският европейски подход е този, който отстоява равноправието на всички европейски граждани. Това включва и правото на всички европейци, независимо в коя държава членка живеят, на храна с еднакво качество. Това, че сме тук заедно с моя колега комисар Вера Юрова е силно послание, че Европейската комисия няма различно мнение от това, че гражданите на България са равни по права с гражданите на всяка друга държава членка. Приветствам министър-председателя на България Бойко Борисов и правителството, и омбудсмана Мая Манолова за заявената силна позиция, която отразява напълно и позицията на Европейската комисия. Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел на проведения в София форум на високо равнище по темата за двойния стандарт при храните в ЕС.

Според Мария Габриел, не би следвало компаниите да прилагат практиката за различно качество на един и същи продукт с мотив особености на националния вкус, което  губи релевантност. Тя наблегна, че гарантирането на справедлив и равен достъп до качествени храни не е проблем само за отделни държави членки. Това е много важен показател за успеха на европейския икономически и социален модел.

Мария Габриел разгледа въпроса от гледна точка на отговорностите й като комисар по цифровата икономика и общество, споделяйки как цифровите технологии могат да допринесат за разрешаване на проблема и за по-добро качество на храните в бъдеще.

"Новите цифрови технологии имат потенциала да помогнат на бизнеса и земеделието да работят по-прецизно, ефективно и устойчиво. Обещаващ проект е "Интернет за храните и стопанствата 2020" с 30 милиона евро финансиране. "С този проект целим да направим прецизното земеделие реалност. Интернет на нещата позволява по-добра проследимост на храните, което води до тяхната по-голяма безопасност, по-лесно и по-бързо определяне на продуктите, които не съответстват на стандартите или имат различни, по-ниски стандарти. Чрез технологиите по-лесно могат да се проследят тези продукти и техните съставки от производителите до предлагането им на пазара", информира българският еврокомисар.

Мария Габриел отбеляза още, че по новата работна програма Хоризонт 2020 за периода 2018 - 2020 г., Европейската комисия инвестира над 160 милиона евро в цифровата трансформация на земеделието.  Тя изрази надежда, че ще има проекти и от България, и други държави от Югоизточна Европа, включително за борба с двойните стандарти.

"Във време на хиперсвързаност, ритъмът на технологичните иновации се увеличава и отваря големи възможности за цифровизирането на земеделския сектор. Това не само ще подобри качеството на хранителната продукция , но ще позволи и на самите потребители да правят информиран избор, да проследяват пътя на храната и така да се противопоставят на нечестни търговски практики. Нека да работим заедно, за да спечелим доверието на потребителите във вътрешния пазар и да дадем възможност на всички граждани на ЕС  да имат равен достъп до висококачествените продукти, които нашият единен пазар предлага", заключи българският еврокомисар Мария Габриел.