Актуални агро новини.Световната реколта от рапица ще достигне нов рекорд през новия стопански сезон.

Световната реколта от рапица ще достигне нов рекорд през новия стопански сезон. Прогнозата на Международния съвет по зърното е за малко над 75 милиона тона. Увеличението спрямо миналия сезон е с около 700 хиляди тона.

Ръстът се дължи основно на повишеното производство на рапица в страните от северното полукълбо , , смятат експертите. Така в Канада ще се съберат рекордните 21,7 милиона тона, близо 2 процента повече, отколкото през миналата година. Очаква се канадските фермери да разширят площите си, най-вече заради изгодните изкупни цени на маслодайната култура.

В Украйна реколтата ще бъде с половин милион тона по-голяма и ще достигне близо 3 милиона тона, най-голямото количество от 2008 година насам. Причина за ръста са както увеличените площи, така и благоприятните климатични условия.

Най-големият производител на рапица в Европейския съюз остава Франция с  над 5,3 милиона тона. Германия се подрежда на второ място с 4,7 милиона тона. Въпреки голямото собствено производство, Общността ще трябва да внесе близо 4 милиона тона, като трите основни доставчици са Канада, Австралия и Украйна.

Освен рекордно производство, от Международния съвет по зърното очакват и рекордно потребление през новия стопански сезон. Вследствие на нарасналото търсене на растителни масла и протеинови фуражи, потреблението ще се увеличи с 1,7 милиона тона.