Актуални агро новини.6 милиарда евро ще отдели Германия за селско стопанство през следващите няколко години.

6 милиарда евро ще отдели Германия за селско стопанство през следващите няколко години. Това е записано в проектобюджета на новото правителство за 2018-та както. Няколко седмици след встъпването си в длъжност, новият кабинет на Ангела Меркел публикува актуализирания бюджет за настоящата година

Най-голям дял е заделен за селскостопанската социална политика. С разходи от 3,9 милиарда тя заема 65 процента от бюджета на земеделското министерство. В тази сума влизат 178 милиона евро, които ведомството ще похарчи за доплащания към застраховките "Злополука" на фермерите. Програмата за подобряване на аграрната структура и опазване на водните басейни получава 765 милиона евро, от които 10 милиона са предвидени като допълнителен стимул за развитие на селските райони.

Нови пера в аграрния бюджет са хуманното отношение към животните с общо 22 милиона , , както и цифровизацията на селското стопанство, за която са заделени 10 милиона евро. През тази година биоземеделието ще получи 30 милиона, с 10 милиона повече, отколкото през 2017-та.

От Германския земеделски съюз приветстваха новия бюджет и го оцениха като добър знак за бъдещето. От там напомниха също така, че по време на коалиционните преговори са били обещани милиард и половина евро за селските райони. Надеждата на Съюза е, че тези средства ще се инвестират в модернизацията на животновъдния сектор.