Актуални агро новини.С близо 6 процента са намалени площите с пшеница за новата кампания в Германия.

С близо 6 процента са намалени площите с пшеница за новата кампания в Германия. Земеделските стопани са засели общо 2 милиона и 950 хиляди хектара с културата, което е със 174 хиляди хектара по-малко в сравнение с предходната година.

Въпреки това пшеницата остава най-отглежданата култура във Федералната Република, заемайки 51 процента от площите, предвидени за зърнопроизводство. Тази година нивите със зърно ще бъдат в размер на почти 5,8 милиона хектара, от които за есенници са отредени 5,1 милион хектара, или с 4 процента по-малко, отколкото през 2017-та. За сметка на това площите с пролетни култури са разширени с 36 на сто до над 690 хиляди хектара. Ечемик е засят на милион и 200 хиляди хектара, а ръж – на 532 хиляди хектара.

Рапицата заема около 1,3 милиона хектара , 3 процента по-малка площ, отколкото преди година. Увеличение от 4 процента има при захарното цвекло, за което са предвидени 422 хиляди хектара. Картофи ще се отглеждат на 250 хиляди хектара.

Важна роля в земеделието на Германия играе и силажната царевица. Тази година фермерите я сеят на 2,1 милиона хектара, като разликата спрямо 2017-та е плюс 3 на сто.