Актуални агро новини.Розопроизводители излязоха на протест.

Розопроизводители в страната организират протести заради ниска изкупна цена на розовия цвят. Това съобщи Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България цитирана от actualno.com.

По думите ѝ е имало картелно събиране и е била определена изкупна цена от 1.60 лв. за килограм. „Две розоварни днес затварят и са поставили условие цветът да влезе до 12 часа, иначе няма да го приемат повече”, каза още Клисурова, цитирана от Фокус.
В момента розовия цвят се продава на цена между 1.60 до 2.20 за килограм.

Протестите ще продължат със затваряне на пътища. Утре ще има протест и в Бяга, Пазарджишко. „На 26 май, на Празника на розата, когато в Карлово се очакват много държавни лица и посланици на различни държави, ще затворим пътищата към Карлово”, каза още Зара Клисурова.

„Докато държавата не намери изход с държавна субсидия или с предложение пред Брюксел да помогне на розопроизводителите, ние няма да спрем с протестите”, каза още Клисурова.

Българска Асоциация Биопродукти също подготвя протест. Биопроизводители са недоволни от факта, че до този момент не са получени никакви плащания по мерките, насърчаващи биопроизводството – м.214 и м.11 , които по индикативен график трябваше да бъдат изплатени през месец април