Актуални агро новини.Министър Димов участва в откриването на форума „Кръгова икономика и чисти технологии“.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в откриването на форума „Кръгова икономика и чисти технологии“, който се провежда под патронажа на Екоминистерството и е част от събитията в календара на Българското Председателство на Съвета на ЕС.

„Природата е перфектният пример за кръгова икономика. В нея думите отпадък и неполезно не съществуват. В природата всяко нещо, което е отпадък за някого, е полезно за другиго.“ Това каза министър Димов при откриването на форума.

Той обясни, че до момента човечеството мисли праволинейно - суровина, производство, продукт, употреба, отпадък. „Едва от няколко години започнахме да мислим в някакъв вид кръг – как отпадъкът, всъщност може да бъде суровина,“ допълни министър Димов. По думите му за да бъде променено мисленето и да бъде постигнат устойчив ефект трябва да се промени образованието и културата на всеки отделен гражданин. „Именно това е голямото предизвикателство – не в написването на определен закон, не в прилагането на конкретна иновация, които безспорно са много важни, а в това от наслагваното от хилядолетия праволинейно мислене да минем към новото, което да бъде наша основа през следващите хилядолетия", каза още Нено Димов.

В откриването на форума "Кръгова икономика и чисти технологии" участваха Лиляна Павлова , министър за Българското председателство на Съвета на ЕС, Александър Манолев, заместник-министър на икономиката и Любомир Пейновски, председател на Клийнтех България.