Актуални агро новини.Няма отколонения в качеството на питейната вода на територията на град София.

Във връзка с появили се в социалните мрежи спекулативни публикации за опасна за употреба вода в София, Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) уведомява, че показателите от извършвания постоянен (група А) и периодичен (група Б) мониторинг на водата са в норма. Питейната вода на територията на гр. София отговаря на изискванията за качество на водата. Стойностите на показателите от изследваните контролни проби са в съответствие с изискванията на Наредба 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. СРЗИ уверява всички жители и гости на столицата, че консумацията на питейната вода не крие риск за здравето на хората. Здравните власти призовават гражданите да черпят информация от достоверни източници , каквито са институциите.

От "Софийска вода" уверяват, че при замервания на над 500 показателя в 78 точки през последните 3 дни никъде няма засечени отклонения в качеството на водата, която пият софиянци. Това заяви директорът "Експлоатация и поддръжка" в "Софийска вода" Станислав Станоев пред bTV по повод слуховете, че има проблеми с отравяне на язовир Искър.

Той увери, че качеството на водата се следи непрекъснато, а ключовата инфраструктура като язовирите Искър и Бели Искър, пречиствателните станции и резервоарите са строго охранявани от полицията.

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев се хвърля сянка върху един продукт, който се използва от всички. "За разлика от други показатели като въздуха, водата в София е перфектна, една от най-добрите в европейските столици", подчерта той. По думите му контролът е "жесток" на всеки етап и се прави както от фирмата, така и от здравните власти.

Депутатът от БСП Таско Ерменков, който даде гласност на твърдението, че водата в София има проблеми, бе поел ангажимент да се включи в разговора по телефона, но това не стана.