Актуални агро новини.Европейският съюз ще запази втората си позиция в света по износ на пшеница.

Европейският съюз ще запази втората си позиция в света по износ на пшеница. Такава е прогнозата за предстоящата стопанска година, публикувана от Американското земеделско министерство.

Експертите предвиждат износът на хлебно зърно от Европейския съюз да достигне 29 милиона тона. За настоящата кампания прогнозата е за 24 милиона тона, докато през изминалата стопанска година бяха регистрирани 27 милиона тона. Русия ще запази лидерската си позиция с 36 милиона тона. На трето място са Съединените щати. Следват Канада с 23 и Австралия със 17 милиона тона. Общият обем на международната търговия с пшеница ще нарасне до рекордните 187 милиона тона.

При предстоящата реколта, експертите очакват лек спад в сравнение с миналата година. През 2018/19-та стопаните в цял свят ще приберат над 747 милиона тона, с процент и половина по-малко. Най-голям спад ще има в Русия, където това лято се очакват "едва" 72 милиона тона, с 13 милиона тона по-малко, отколкото през 2017-та. Това се дължи най-вече на намалените площи, както и на по-слаби добиви. В същото време за Европейския съюз се предвиждат 150 милиона тона.

Американските фермери пък ще ожънат почти 50 милиона тона, или с 4,5 процента повече, отколкото през миналата година. Световното потребление през следващия сезон се очаква да достигне 754 милиона тона , което означава, че за пръв път от 5 години насам търсенето ще надвиши производството. В резултат на очакваната реколта и предстоящото потребление, експертите очакват цената на пшеницата да бъде средно 5 долара за бушел, или 153 евро за тон.