Актуални агро новини.Финансови затруднения за земеделските стопани заради високите цени на горивата.

Финансови затруднения за земеделските стопани заради високите цени на горивата, които достигнаха 4-годишен връх. Заедно с понижените изкупни цени, това води до спад на приходите.

Преди дни цената на суровия петрол скочи на 80 долара за барел, най-високото ниво от края на 2014 година насам. С това поскъпна и дизелът, основното гориво, използвано от фермерите.

В Съединените щати горивата формират 5 на сто от разходите на фермерите, и то в момент, когато печалбите им са се свили до 50 процента от нивата от 2013 година. Причината за това са и високите добиви от соя, пшеница и царевица, които понижиха цените на международните пазари. Земеделските стопани в САЩ ще похарчат около 15 милиарда долара само за дизел, което е с 8 процента повече, отколкото през 2017-та.

Драстично е поскъпването на горивата и в Русия. Тази година цените там са с 50 процента по-високи , в сравнение с миналата. Затова печалбите на местните производители на селскостопанска продукция ще се свият още повече.

В Бразилия дизелът е поскъпнал с 43 на сто, което кара фермерите да пестят разходи, като излизат по-рядко на полето, за да обработват почвата. В съседна Аржентина положението е подобно. Страната е сред най-големите производители и износители на соя и соеви продукти в света, но земеделските производители трябва да се cпpaвят c oтcлaбвaщaтa вaлyтa, ĸaĸтo и c yвeличaвaщитe ce paзxoди зa гopивo.