Актуални агро новини.Министър Димов: „Натура 2000“ дава възможност земеделците да печелят от продуктите си.

„Натура 2000" е възможност, а не е ограничение. Земеделската продукция, която се произвежда в зоните от мрежата, е чиста. Тя е с много добри качества и цена, което означава, че може да се печели от Натура 2000“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов посети традиционния фермерски пазар, който беше посветен на Деня на „Натура 2000“.

На пазара 17 изложители от различни зони на „Натура 2000“ представиха млечни, зърнени и розови продукти, мед, зеленчуци, билки, ядки и други екологично чисти храни и напитки.  МОСВ  представи на свой информационен щанд възможностите на мрежата „Натура 2000“ и програма LIFE на ЕС.  Министър Димов отбеляза, че традиционният пазар, който се провежда всяка сряда е много хубава инициатива на МЗХГ, където потребителите могат да опитат и продукти, които се произвеждат и в защитените територии.

Защитените зони от мрежата „Натура 2000“ в България са общо 340 , покриващи 34,4% от територията на страната. Това ни нарежда на едно от челните места в Европа. Европейският празник на „Натура 2000“ беше отбелязан и с информационен ден в МОСВ, в който участваха представители на управляващите органи на европейските програми с представяне на мерките за подпомагане, свързани с мрежата.