Актуални агро новини.Ще има ли недостиг на царевица през следващата стопанска година.

Ще има ли недостиг на царевица през следващата стопанска година? Този въпрос се дискутира все по-сериозно, след като американското земеделско ведомство понижи прогнозата си за глобалните наличности с 18 процента до 159 милиона тона.

Посоченото количество би било достатъчно да покрие световните нужди за около 50-тина дни, като потреблението през 2018/19-та се оценява на около 1 милиард и 100 хиляди тона, с над 2 процента повече , отколкото през 2017/18-та. Според брокери на борсата в Чикаго складовите наличности в края на следващия сезон ще бъдат най-ниските от 45 години насам. За настоящия сезон експертите от агроведомството във Вашингтон пресмятат резервите да стигнат за 66 дни.

Причината за по-голямото потребление е нарастващото търсене на фуражи в Югоизточна Азия и Южна Америка, изтъкват анализаторите. В първата си прогноза за реколтите през следващата стопанска година те очакват царевицата да донесе около 1 милиард и 60 милиона тона. И макар че това ще е ръст с 2 процента, производството ще изостава от потреблението за трета поредна година. (