Актуални агро новини.60 % от европейските средства за селско стопанство и след 2020 година ще бъдат за директни плащания.

60 процента от европейските средства за селско стопанство и след 2020 година ще бъдат за директни плащания. Това става ясно от проекта на Европейската комисия, предоставен на медиите в Брюксел.

В документа се казва изрично, че средствата от директните плащания и в бъдеще остават като "базисни доходи" за фермерите в Европейския съюз. Освен това Брюксел предвижда изравняването на средствата  във всички страни-членки. През новия финансов период от 2021 до 2027 година директните плащания трябва да достигнат 90 процента от средната сума във всички държави. Предложенията за реформи в Общата селскостопанска ще бъдат официално представени от агрокомисаря Фил Хоган на 1 юни.

От това ще се възползват най-вече страните в Източна Европа. Страни като Франция и Германия получаваха досега директни плащания над средното ниво.

Германски екоорганизации изразиха вече своето недоволство от бъдещото разпределение на субсидиите. Ако делът от 60 процента за първия стълб на Общата селскостопанска политика наистина се запази , както предлага Европейската комисия, това означава, че за програми за околна среда ще останат 80 процента по-малко средства.