Актуални агро новини.ЕС представи проектобюджета за 2019 година.

148 милиарда и 700 милиона евро ще похарчи Европейската комисия през следващата година. За селското стопанство са предвидени близо 60 милиарда евро, увеличение със 713 милиона спрямо 2018-та. Това става ясно от проектобюджета, представен от Комисията в Брюксел.

Над 43 милиарда са предвидени за директните плащания, 2,5 милиарда ще бъдат предоставени за мерки за подкрепа на пазарите, а 14 милиарда евро отиват за финансиране на програми за развитие на селските райони. Запазва се и кризисният фонд в размер на 468 милиона евро, но той не влиза в общата сметка, тъй като парите за него се отчисляват от директните плащания. Макар че през март 2019 година Великобритания ще излезе от Европейския съюз , няма да има промяна в бюджета за селско стопанство, тъй като Лондон и Брюксел се договориха субсидиите и програмите да останат в сила до края на 2020 година.

От цифрите става ясно, че догодина резервът в аграрния бюджет ще бъде значително по-малък. От сегашните 980 милиона евро той се стопява на 344 милиона.

Най-много средства в общия бюджет на Европейския съюз – 67,5 милиарда евро – са заделени за инициативи за подкрепа на икономическия растеж и създаването на нови работни места. Голяма част от това перо, малко над 47 милиарда, са за кохезионната политика, която получава 1 процент повече.

От догодина Европейският съюз ще финансира и нови задачи. За индустриалното развитие на отбраната се заделят 245 милиона евро, със 150 милиона ще бъде подкрепена борбата с горските пожари, наводненията и земетресенията.