Актуални агро новини.Храни от Западните Балкани бяха представени в ЕП.

Повече 100 представители от мрежата на международната организация Слоу фуд от Албания , Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна гора, Македония, Румъния и Сърбия, участваха във форума Тера Мадре Балкани в Европейския парламент в Брюксел. Това стана по покана на българските евродепутати Владимир Уручев и Андрей Ковачев. Владимир Уручев подчерта значението на Балканите като неразделна част от Европа - географски, исторически и културно.

Знаем, че по време на своето председателство на Съвета на ЕС България се ангажира много силно със Западните Балкани. Аз мисля, че си струва тази инициатива да се надгражда по всички възможни начини. Един от каналите, по които става най-истинското човешко общуване, това е храната. Неслучайно казват: “Човек може да има един път нужда от лекар, един път нужда от адвокат, но всеки ден, по три пъти на ден, той има нужда от фермер, нужда от храна, каза Владимир Уручев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Според Владимир Уручев огромното богатство, което има на Балканите, традиции при приготвяне на храни, които ги няма никъде в Европейския съюз отваря един нов канал за комуникация, за връзка, да се почувства силата, богатството на този район. Впоследствие то ще се пренесе в целия Европейски съюз, ще обогати цяла Европа.